Geplaatst op

QSTA Food Logistics wint ICT Award met forecasting-software FCast

QSTA Food Logistics wint ICT Award met forecasting-software FCast

QSTA Food Logistics wint ICT Award met forecasting-software FCast

QSTA Food Logistics heeft de eerste juryprijs van de ICT Award Regio Foodvalley gewonnen met hun vernieuwende software FCast. Met deze ‘forecasting tool’ voorspelt QSTA dagelijks de afzet, zodat productieplanning, voorraadbeheer en inkoop gestroomlijnd kunnen worden en voedselverspilling in de retail wordt voorkomen. “FCast is al snel een onmisbare tool geworden binnen ons freshfoodplatform”, aldus QSTA.

De ICT Award werd in 2023 voor de eerste keer door Regio Foodvalley uitgereikt. Met de prijs zet de organisatie de beste innovaties in de schijnwerpers, met de ondernemers die ze ontwikkelden. QSTA Food Logistics, tot 1 april van dit jaar actief onder de naam BFG Warehousing, bedacht met FCast een handige ‘forecasting tool’ voor de freshfoodsector. Het bedrijf ontving de innovatieprijs op 11 oktober 2023 tijdens een feestelijke bijeenkomst op de WUR Campus in Wageningen ter ere van de derde editie van het prijzenfestijn.


Zelflerende (productie)planner

FCast is een zelflerende planner voor productie en handelsproducten, die op basis van historische gegevens voorspellingen maakt van de dagelijkse afzet. De voorspellingen gaan tot 91 dagen in de toekomst en worden op zowel productniveau als klantniveau gemaakt. Zo kan QSTA de magazijnen efficiënt inrichten en tekorten of overschotten voorkomen. Het zelflerende model geeft ook nieuwe producten snel een accurate voorspelling. Indien nodig kunnen de experts van QSTA Food Logistics zelf handmatig van de modelvoorspelling afwijken.

Verspilling voorkomen

Het voeren van de perfecte voorraad is complex en belangrijk voor de freshfoodsector. “Dankzij het winnen van de ICT Award kunnen we laten zien wat er met FCast allemaal mogelijk is”, vertellen supplychainmanager Roza van Sas-Andriesen en teamleider supplychainplanning Stefan van Dijk van QSTA Food Logistics opgetogen. “Het gebruik van de zelflerende software levert ons snel grote voordelen op. Nu al hebben we de tekorten kunnen terugbrengen met veertig procent en de overschotten met 45 procent. We verwachten binnen drie jaar zelfs op de negentig procent te zitten. Hiermee is FCast een onmisbare tool geworden binnen ons freshfoodplatform.”


QSTA Food Logistics Hightech versus lowtech

QSTA Food Logistics is onderdeel van Bieze Food Group