Geplaatst op

‘BREEAM-certificaat Outstanding voor duurzaam gebouwd bedrijfspand maakt ons trots’

‘BREEAM-certificaat Outstanding voor duurzaam gebouwd bedrijfspand maakt ons trots’

‘BREEAM-certificaat Outstanding voor duurzaam gebouwd bedrijfspand maakt ons trots’

QSTA Food Logistics heeft zijn duurzaam gekoelde distributiecentrum op het Riddererf in Nijkerk in 2023 fors uitgebreid met ruim 9.500 extra palletplaatsen in drie temperatuurzones. Die nieuwbouw gaf ons de gelegenheid om onze duurzaamheidsambities verder vorm te geven. Certificeringsmethode BREEAM beloonde onze inspanningen met het hoogste certificeringsniveau: Outstanding. Een resultaat waarop we met zijn allen wederom enorm trots zijn.

Van Excellent naar Outstanding

In 2016 lieten wij het logistieke bedrijfspand van QSTA Food Logistics (toen nog BFG Warehousing geheten) al bouwen volgens de laatste BREEAM-eisen. Alle logistieke activiteiten van Bieze Food Group werden in dit pand samengebracht onder één dak. Met onze maatregelen op het gebied van duurzaamheid behaalden wij dat jaar als een van de eerste bedrijven in Nederland een BREEAM-classificatie van vier sterren, oftewel Excellent. En ook na de recente uitbreiding lopen wij met ons Outstanding-certificaat (vijf sterren) voorop in Nederland: ons nieuwe gebouw is als een van de eerste gebouwd volgens de nieuwste BREEAM-normen.

Wat is een BREEAM-certificaat?

Building Research Establishment Environmental Assessment Method, oftewel BREEAM, is een internationaal erkende certificeringsmethode voor duurzaam gebouwde omgevingen die in meer dan tachtig landen wordt gebruikt. De Nederlandse tak heet BREEAM-NL. Sinds 2009 beoordeelt de organisatie bestaande gebouwen, nieuwbouw- en renovatieprojecten, sloopprojecten en complete gebieden op integrale duurzaamheid. Zij kijken hierbij naar negen categorieën: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik en ecologie, en vervuiling.

10 tips voor je eerste werkdag

Vijf certificeringsniveaus

Elk van de negen categorieën heeft een eigen wegingspercentage. De scores per categorie leiden samen tot een totaalscore en een certificering op een van de vijf niveaus: Pass, Good, Very good, Excellent en Outstanding. Door te bouwen volgens de BREEAM-normen bouwden wij aantoonbaar duurzaam, kostenbesparend, gezondheidsbevorderend en toekomstbestendig. Met de BREEAM-certificering voldoet ons gebouw dus aan de eisen van vandaag en is het meteen goed voorbereid op de toekomst.

Milieuvriendelijk en energiezuinig

Bouwen volgens de BREEAM-normen maakt het gemakkelijker om milieuvriendelijk met ons bedrijf om te gaan. Zo is ons pand bijzonder goed geïsoleerd en energiezuinig en voldoet het in drie temperatuurzones (ambient, koelvers en vriesvers) aan alle juiste specificaties voor opslag en distributie. We besteden aandacht aan een gezond binnenklimaat met goede verlichting en ventilatie. Voor de koeling van ons gebouw ligt het dak vol zonnepanelen. Overtollige zonne-energie slaan we op in een grote batterij, zodat we onze zelfopgewekte energie maximaal benutten. In het magazijn gebruiken we elektrische pallettrucks met zuinige accu’s die we wekelijks controleren, waardoor ze langer meegaan dan gemiddeld.

Gebundelde pallets en minder kilometers

Ook aan milieuvriendelijker vervoer van onze producten hebben we gedacht: via cross-docking bundelen we pallets van meerdere opdrachtgevers voor dezelfde eindklant, zodat we minder kilometers maken. Daarbij ligt ons pand centraal in Nederland en direct aan de snelweg, pal naast de afslag Nijkerk-Zuid. Grootschalig transport doen we onder andere met de geconditioneerde vrachtwagens van onze partner Müller Fresh Food Logistics en de vele andere duurzame transportpartners in ons netwerk.

Snelle en flexibele levering in heel Nederland

Voor de fijnmazige distributie door heel Nederland bezorgen we snel en flexibel met de geavanceerde koel-vriesbusjes van QSTA, voorzien van verschillende temperatuurzones. Deze bestelauto’s rijden in de hoogste en minst vervuilende dieselnorm (Euro 6). Ook doen we een pilot met één volledig elektrische QSTA-bus. Koel-vrieswagens hebben veel energie nodig, maar we zijn er stellig van overtuigd dat toekomstige technische ontwikkelingen ook deze uitdaging zullen oplossen.

Klaar voor de toekomst

Met het behalen van BREEAM-certificaat Outstanding zijn wij uiteraard niet klaar: we blijven ambitieus als het gaat om duurzaamheid en duurzame samenwerking in de voedselketen. Zo letten we voortdurend scherp op mogelijkheden om onze bedrijfsvoering nog efficiënter te maken, voedselkilometers en CO2-uitstoot te verminderen, voedselverspilling te voorkomen, op operationele kosten te besparen en de gezondheid en productiviteit van onze medewerkers te bevorderen. Mede dankzij BREEAM is QSTA Food Logistics klaar voor de toekomst!