Geplaatst op

Batterij en Smart Energy Hub helpen ons met slim energiegebruik

Batterij en Smart Energy Hub helpen ons met slim energiegebruik

Hoe beheer je als enorm distributiecentrum voor de koel-vriesopslag van voedingsmiddelen efficiënt je eigen energiebehoeften en lever je tegelijkertijd een positieve bijdrage aan het energienetwerk in je regio? Voor deze uitdaging stonden wij met QSTA Food Logistics, zeker na de uitbreiding van ons pand. De oplossing vonden we in onze eigen zonnepanelen in combinatie met een batterij en een Smart Energy Hub.

Uitbreiding leid tot meer stroombehoefte

In 2023 hebben we ons duurzaam gekoelde warehouse op het Riddererf in Nijkerk flink uitgebreid. De koelcapaciteit ging in drie temperatuurzones van bijna 19.000 naar ongeveer 28.000 palletplaatsen. Die groei had uiteraard een hoger stroomverbruik en een behoefte aan meer vermogen tot gevolg. Maar onze netbeheerder kon de extra stroom op dat moment niet leveren.

Vierduizend zonnepanelen

Gelukkig hadden we al een groot aantal zonnepanelen op ons dak. Met de uitbreiding van het distributiecentrum ontstond er ook meer dak, met daarop ruimte voor nóg meer zonnepanelen. Op dit moment liggen er maar liefst ruim vierduizend zonnepanelen op de daken van QSTA Food Logistics! Met de energie die zij opleveren, kunnen we meestal in onze eigen energiebehoefte voorzien. Wordt er via de zonnepanelen onvoldoende energie opgewekt, dan halen we alsnog extra energie uit het net om het tekort aan te vullen.

Piekmomenten zorgen voor overschot

Maar op piekmomenten, als de zon uitbundig schijnt en onze zonnepanelen veel energie opwekken, kan er sprake zijn van een overschot. Want de enorme hoeveelheid energie die de zonnepanelen samen opleveren, hebben we zelfs in ons warehouse niet op ieder moment direct nodig. De oplossing hiervoor vonden we in een batterij met een Smart Energy Hub, die we samen met technisch bedrijf Aalberts en batterijleverancier Ampowr op het Riddererf installeerden.

Geavanceerd energiebeheersysteem

Aan de Smart Energy Hub is een geavanceerd energiemanagementsysteem (EMS) gekoppeld waarmee wij de pieken in de energieafname en de teruglevering kunnen monitoren en de piekmomenten dus zelf kunnen beheren. Oftewel: we slaan onze zelfopgewekte overtollige energie op in de batterij om die op een later moment in te zetten, bijvoorbeeld ’s nachts als de zon niet schijnt, en we leveren het overschot gedoseerd aan het stroomnetwerk terug.

Energie delen met onze omgeving

Ons doel is om in de via de Smart Energy Hub in de toekomst ook energie met onze omgeving delen. Smart Energy Hubs zijn regionale ‘regelknoppen’ om de door zonnepanelen opgewekte groene stroom op te slaan en in de regio te verdelen. Door zelf aan de knoppen te draaien, kunnen bedrijven zonder voldoende stroomcapaciteit de ongebruikte capaciteit van andere bedrijven in de regio gebruiken. In de toekomst kan dit dus het stroomoverschot zijn van de zonnepanelen van QSTA Food Logistics.

Smart Energy Hub bij QSTA Food Logistics

Met onze batterij en de Smart Energy Hub toppen we onze energieproductie af en bewaken we tegelijkertijd overmatige teruglevering. Een op de seconde nauwkeurige meting van ons energieverbruik speelt hierbij een sleutelrol. Hiervoor hebben we realtime inzicht in ons energieverbruik per ruimte en zelfs per koeler. Door zonne-energie op het ene moment op te slaan en de opgeslagen energie op een ander moment te benutten, kunnen we onze koelingen optimaal aansturen. Ook maken we afspraken over de verdeling van de stroom, bijvoorbeeld door met transportpartner Müller af te stemmen dat de elektrische vrachtwagens niet tegelijk worden opgeladen met onze reachtrucks. Zo gaan we slimmer om met de beschikbare energie.

Groene energie voor de hele regio

Samen met partners in de regio kijken we nu naar een hub om het hele bedrijventerrein om ons heen van groene energie te voorzien, van opslagruimtes en elektrische parkeerplaatsen tot kantoren en bedrijfskantines. Dankzij onze innovatieve oplossing – zonnepanelen gecombineerd met een batterij en een Smart Energy Hub – beheren we straks dus niet alleen onze eigen energiebehoeften efficiënt, maar leveren we tegelijkertijd een positieve bijdrage aan het energienetwerk in de regio. Zo maken we de voedselketen met QSTA Food Logistics samen stap voor stap een beetje duurzamer.