Geplaatst op

Snel en slim orders picken dankzij ‘vision picking’ met Vuzix AR Smart Glass

Snel en slim orders picken dankzij ‘vision picking’ met Vuzix AR Smart Glass

Met een warehouse van zo’n 25.000 vierkante meter vol voedingsproducten zijn snelheid en efficiency tijdens het orderpicken van het grootste belang. QSTA Food Logistics pakt dit tegenwoordig handig aan door zijn logistieke medewerkers een Vuzix AR Smart Glass te laten dragen die gebruikmaakt van ‘assisted reality’ (AR). De slimme bril helpt deze orderpickers via ‘vision picking’ visueel bij het verzamelen van de orders. “Het is even wennen voor ze, maar daarna picken ze sneller dan ooit tevoren”, vertelt functioneel beheerder Jeroen Oude Lansink.

Wat is vision picking?

Vision picking is orderpicken met behulp van een slimme bril, zoals de Vuzix AR Smart Glass. Op een klein schermpje, een paar centimeter voor je ogen, projecteert de draagbare computer een doorzichtig blokje met pickinformatie. Dit wordt ook wel assisted reality genoemd: aan dat wat de drager van de bril al ziet, een laagje extra informatie toevoegen, zoals een tekst, code of video. Dankzij de slimme AR-bril kan een warehouse de workflow beter stroomlijnen en kunnen de medewerkers efficiënter werken.

De handen vrij

Een groot voordeel van werken met Smart Glass is dat de medewerker altijd zijn handen vrij heeft. Het schermpje toont namelijk vlak voor zijn ogen realtime alle pickinstructies, zoals de picklocatie, productnaam, productafbeelding en houdbaarheidsdatum, en het aantal stuks dat de medewerker moet pakken. Dit zonder het zicht op de omgeving te blokkeren: je moet schuin omhoog kijken om het scherm te zien. “Of de orderpicker nu naar links of naar rechts kijkt, bukt of reikt, de benodigde informatie blijft zichtbaar”, zegt Jeroen. “Na het picken van de orderregel hoeft de medewerker dit alleen te bevestigen door met een ringscanner de barcode op de picklocatie te scannen. Het scherm toont daarna automatisch de instructies die bij de volgende orderregel horen. Superefficiënt!”

Veel tijdswinst

Veel efficiënter dan de gebruikelijke manier van werken met een touchscreen op de reachtruck of orderpicktruck. Hierbij toont het scherm na het aanklikken van een order naar keuze alle orderregels, waarna de orderpicker zelf de pickvolgorde van die regels bepaalt. Eenmaal op de juiste picklocatie moet hij ter bevestiging een viercijferig controlegetal invoeren. Bij elkaar opgeteld zijn dit veel handelingen. Ook moet de orderpicker steeds op het scherm kijken. Jeroen: “Bij vision picking bepaalt het warehouse-managementsysteem op basis van prioriteiten de volgorde van zowel de orders als de orderregels en is het invoeren van controlegetallen niet meer nodig. Met de slimme bril boeken we dus veel tijdswinst, zeker bij orders met veel orderregels en weinig stuks per orderregel.”

Drie Smart Glasses

Het Nijkerkse warehouse van QSTA Food Logistics heeft sinds eind 2022 drie Smart Glasses in gebruik. “Sommige collega’s werken er graag mee, anderen zijn wat terughoudend”, vertelt Jeroen. “Maar dat is geen probleem: de bril is bedoeld als aanvullende orderpicktechniek die vooral past bij klanten met een orderprofiel dat zich hiervoor leent, zoals Bieze Food Solutions en QSTA. Dat we nu over verschillende technieken beschikken, maakt ons juist flexibel voor elke opdrachtgever.” Uiteraard is het werken met vision picking voor de logistiek medewerkers even wennen. In de praktijk blijken zij het snel op te pakken. Jeroen: “Zodra ze aan de Smart Glass gewend waren, zagen wij de snelheid van onze orderpickers snel toenemen. De brillen zorgen nu voor een aanzienlijke versnelling van ons orderpickproces. Ze zijn bovendien een toegankelijke oplossing die weinig uitleg nodig heeft: ook nieuwe medewerkers kunnen er vlot mee aan de slag.”

Eenvoudig in gebruik

De slimme bril is heel gemakkelijk in het gebruik. Met een tikje tegen het bedieningspaneel aan de zijkant start je een nieuwe order op. Andere commando’s geven kan door met je vinger naar voren of naar beneden te vegen. Zo roep je met een ‘swipe’ naar voren het emballageoverzicht op. QSTA Food Logistics gebruikt de tweede versie van Vuzix AR Smart Glass, met zowel een camera als een microfoon. “De camera gebruiken we nu niet”, legt Jeroen uit, “maar de microfoon is handig voor het inspreken en registreren van de hoeveelheid gebruikte emballage. Wellicht gaan we de camera in de toekomst gebruiken om snel voorraden te tellen. Zo blijven we zoeken naar de meest efficiënte werkwijze om onze klanten zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn.”

Efficiënt logistiek proces

Een snel en efficiënt logistiek proces is vandaag de dag immers essentieel. Zeker als het gaat om het fijnmazige distributienetwerk van foodplatform QSTA, met veel verse producten en diepvriesproducten in wisselende eenheden en kleine hoeveelheden. Jeroen: “Onze klanten zijn foodprofessionals, zoals horecazaken en versspecialisten. Zij willen hun producten snel en zo vers mogelijk ontvangen. Vision picking helpt ons om die snelheid op een prettige manier te bereiken.”