Geplaatst op

Een logistieke wereld van uitersten

QSTA Food Logistics Een logistieke wereld van uitersten

Een logistieke wereld van uitersten

Van klanten die twee pallets per week leveren tot klanten die duizend pallets per week produceren bij verschillende bedrijven. QSTA Food Logistics kan al deze klanten bedienen. Mark Kornet: “Wij bieden bedrijven de mogelijkheid om zich te focussen op dat waar zij heel goed in zijn, namelijk het produceren van mooie foodproducten.”


QSTA Food Logistics Logistieke processen

Kleine bedrijven ondersteunen in logistieke processen

“Wij zorgen ervoor dat alle data en verpakkingen die nodig zijn om deze foodproducten naar de retailers te sturen, in orde worden gemaakt. We etiketteren producten en zorgen er zo voor dat de juiste etiketten op de producten zijn aangebracht voordat het product naar de eindklant gaat. Een klein bedrijf heeft vaak niet de mogelijkheid om te investeren in of kennis op te doen van al deze logistieke processen. Dat betekent dat ze vaak niet over (de juiste) datasystemen en printers beschikken om onder andere goede labels te creeëren. Wij bieden deze bedrijven juist de kans om zich te focussen op de dingen waar zij heel goed in zijn, namelijk het produceren van mooie foodproducten. Dan verzorgen wij voor hen de logistieke dienstverlening.”

Planningsysteem THT

“Het probleem is vaak dat de klant hele korte periodes heeft om de producten te vervoeren. De THT, ten minste houdbaar tot-datum, is vaak drie tot zes dagen. Als deze producten binnenkomen moet je ze eigenlijk al direct weer hebben verkocht. Daarachter zitten veelal uitgebreide planningsystemen: hoeveel melk moet je inkopen en wat is de verwachtte afzet. We plannen voor ze, nemen de orders op van klanten en factureren. Van order-to-cash kunnen wij deze klanten ondersteunen.”

Grote bedrijven

“Aan de andere kant hebben we ook hele grote bedrijven. Bijvoorbeeld bedrijven die in Duitsland heel veel producten aanleveren aan allerlei grote supermarkten. In Duitsland is alles ongeveer vijf keer zo groot als in Nederland. Als zij een bepaald product voor ons moeten maken, is dat voor hen een nicheproduct. Duitsland is een land waar eigenlijk alle producten op europallets worden geproduceerd. Nederlandse supermarkten willen dat vaak op poolpallets, omdat deze duurzamer zijn. De producten komen bij ons en wij zorgen dat deze worden overgezet van een europallet naar een poolpallet. Dat doen we specifiek voor grote klanten die daar niet de mogelijkheden voor hebben: wij hebben namelijk de beschikking over een geavanceerde palletkantelaar.”

Soorten producten

“We hebben drie soorten producten die we kunnen ontvangen en opslaan. Ambient, 8-18 graden, dit zijn veelal kruiden. Daarnaast hebben we diepvriesproducten tot -25 graden. Tot slot hebben we de meeste ruimte voor gekoelde producten, tussen de 0-4 graden.”


QSTA Food Logistics Hightech versus lowtech

Hightech versus lowtech

“Het maakt niet uit of een bedrijf een hoog- of laagontwikkeld WMS heeft. We kunnen alles aan doordat we een heel flexibel WMS hebben. Het liefst zouden we natuurlijk alles zo efficiënt mogelijk binnenkrijgen, maar het is juist onze kracht dat wij ook met minder efficiënte producenten kunnen schakelen. Daarnaast kunnen we ook heel goed schakelen met producenten die ver weg zitten. We halen producten uit Griekenland, Zuid-Spanje, Ierland, Letland en Polen. Al die producenten komen met hun producten veelal twee à drie keer per week bij ons langs. Dat betekent ook dat je hele logistieke inrichting hierop geregeld moet zijn.”

QSTA Food Logistics is onderdeel van Bieze Food Group